Kvalitní kandidátka i špatná zpráva pro společnost. Jak vidí Lenku Bradáčovou politici věnující se justici?
Na uvedení Lenky Bradáčové do funkce nejvyšší státní zástupkyně se názory různí, je slyšet chvála i kritika. Položili jsme proto politikům, kteří se věnují oblasti justice, jednoduchou otázku: Co si myslíte o tom, že se Lenka Bradáčová stala nejvyšší státní zástupkyní?
Jiří Pospíšil
bývalý ministr spravedlnosti, TOP 09
Její volbu podporuji, sám jsem ji vybral do pozice vrchní státní zástupkyně v době mého prvního mandátu ve funkci ministra spravedlnosti. Lenka Bradáčová byla u mě na stáži na ministerstvu a projevovala mimořádné odborné a organizační kvality. Celý svůj život obětovala státnímu zastupitelství, je odborná, erudovaná. Aby člověk dělal tuto práci dobře, musí být nestranný a neúplatný, což mám pocit, že je. Za mě by se měla ze své pozice zaměřit na délku trestních řízení – pokud trvají deset a více let, je to problém – a úniky ze spisů, kdy veřejnost v neveřejné fázi ví více než účastníci sporu.
Tomáš Goláň
předseda ústavně-právního výboru Senátu, ODS
Nemyslím, že jmenování Lenky Bradáčové je dobrá zpráva pro naši společnost. Nezapomínejme na kauzu Vlasty Parkanové, kterou soudy osvobodily v plném rozsahu. A trvalo to deset let. Čekal bych, že člověk, který je jmenován do funkce nejvyššího státního zástupce, bude mít za sebou hromadu práce – a tu za Bradáčovou nevidíme. Za kauzu Parkanové se ani neomluvila a je víc kauz, kdy stát musel prostřednictvím ministerstva spravedlnosti vyplácet odškodné nespravedlivě stíhaným, což se mi nelíbí. Proces jejího zvolení byl rychlý, nebylo tam nějaké podrobné výběrové řízení. Nehledě na to, že zatím nebyla ještě ani ve funkci, a už mluvila o změně státního zastupitelství ze čtyřstupňového na třístupňové. To je politické rozhodnutí, které může konzultovat, ale ne sama měnit.
Helena Válková
bývalá ministryně spravedlnosti, ANO
Nejsem expertka na Lenku Bradáčovou. Zatím neznám její reformy, ale věřím, že budou prospěšné. Doufám, že, když se dostanu v příštím volebním období do sněmovny, budu s paní Bradáčovou spolupracovat. Jsme obě dostatečně kompetentní v oblasti, kterou ona řídí a já ji dělám, abychom spolupráci zvládly. Hodnotit její práci na Nejvyšším státním zastupitelství bude možné nejdříve za půl roku.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!